Iskalnik omogoča poizvedovanje po enem ali več izmed številnih spletnih zemljevidov, ki so vključeni v aplikacijo. Iščete lahko po besedah, ki so v imenih ali opisih (točkovnih, linijskih, ploskovnih) objektov na zemljevidih, ali s klikom na izbrano lokacijo izveste značilnosti objektov, ki vsebujejo to lokacijo – z enega ali več izbranih zemljevidov. Za iskanje po besedah ali kategorijah (na primer obdobjih objektov kulturne dediščine) uporabite katerega izmed prednastavljenih “filtrov”, ali ustvarite lasten iskalni “filter” po kateremkoli od zemljevidov v aplikaciji, ki omogočajo iskanje.


V iskalnik je vključenih nekaj spletnih zemljevidov, ki se spreminjajo “v živo” – med njimi zemljevid postankov šolskih ekskurzij s spletišča Uporabna geografija ter zemljevidi izbranih mobilnih geoinformacijskih aplikacij (na primer Lokalne zanimivosti).

Točke postankov šolskih ekskurzij so povezane s podrobnejšimi informacijami o ekskurzijah na spletišču Uporabna geografija. Do povezave pridete s poizvedovanjem (kliknete na izbrano točko postanka), sledite povezavi “Več informacij” – in izveste več o ekskurziji, ki ji izbrana točka pripada.

Iskalnik deluje tudi kot mobilna geoinformacijska aplikacija. Z vklopljenim GPS sprejemnikom in klikom na ikono Moja lokacija (levo zgoraj na zemljevidu, okrogla ikona pod ikono “Domov”) bo vaša trenutna lokacija približano prikazana na sredini zaslona. Z izborom različnih slojev podatkov ter različnimi nastavitvami oziroma orodji si v bistvu oblikujete lastno mobilno aplikacijo!


Nekaj osnovnih nastavitev
Iskanje po naslovih (vključenih je več slojev hkrati, ali izbereš enega od slojev): okence Najdi naslov ali kraj.
Iskanje s pomočjo “filtrov“: zložljivo okno na levi strani. Bodite pozorni, ali znotraj sestavljenega “filtra” pogoji veljajo hkrati, ali velja katerikoli od nastavljenih pogojev. Če vključite iskanje po več filtrih hkrati, bodo prikazani zadetki, ki veljajo za vse vključene “filtre” hkrati. V rezultatih je prikazano območje, kjer so zadetki vašega iskanja – slednje boste videli le, če bo vključen prikaz sloja / zemljevida, po katerem iščete; pozor: morda boste za vidnost nekaterih iskanih objektov (na primer uličnih številk, kraških jam, mej naselij) morali pogled na rezultate približati (zvečati merilo, zoom-in), ker nastavitev njihovega prikaza onemogoča prikazovanje v manjših merilih.
Prikažite legendo: ikona Legenda; legenda je prikazana le za dejavne sloje / zemljevide.
Temeljni zemljevid zamenjate z izborom prednastavljenih temeljnih zemljevidov v galeriji: ikona Galerija temeljnih kart.
Izbor “dejavnih” zemljevidov (ki so vključeni v iskanje in prikaze): ikona Seznam slojev. Nekateri sloji so urejeni v več ravneh (na primer Prostorske enote vsebujejo več slojev, med njimi Statistične regije in Naselja).
Podrsni omogoča, da določite enega od aktivnih slojev, katerega vsebina se ob premikanju drsnika prikazuje oziroma skrije – ob hkratnem prikazovanju vseh ostalih izbranih slojev zemljevida.
Zaznamki omogočajo nastavitve pogledov na izbrana območja v izbranih merilih: ikona Zaznamek; nekaj je prednastavljenih, dodajate lahko svoje.
Iskanje objektov v bližini (z drsnikom nastavite oddaljenost 0-15 km) izbrane lokacije na zemljevidu (vključenih je več slojev hkrati, ali izberete enega od slojev): ikona V bližini.
Merjenje po zemljevidih (razdalje, površine, koordinate točk): ikona Meritve.
Risanje omogoča dodajanje poljubnih objektov, vključno z besedilom, na trenutni pogled v iskalniku: ikona za risanje.
Tiskanje trenutnega prikaza: ikona za tiskanje (shrani pdf datoteko).
Deli omogoča delitev povezave do aplikacije Iskanje po zemljevidih, ali vgradnjo v neko spletno stran / e-učilnico.

Nekaj nasvetov:
– nekateri zemljevidi vsebujejo zelo veliko podatkov in je njihovo nalaganje na vašo naprav lahko precej dolgotrajno; to še posebej velja, če uporabljate mobilno napravo, ali je prenos spletnih podatkov počasen; v tem primeru svetujemo premišljeno izbiro količine slojev / zemljevidov za prikaz; ali pa primerno potrpežljivost;
– včasih se zgodi, da nastavljeni zemljevidi ne prikažejo v celoti; ponavadi je rešitev osvežitev prikaza na zaslonu (ali ponovni zagon aplikacije na mobilni napravi);
– če želite, da dodamo v iskalnik še kak sloj / zemljevid, prosim sporočite preko foruma na spletišču, ali neposredno na e-pošto uporabna.geografija@guest.arnes.si.
– morebitne vztrajnejše težave z aplikacijo, ali s posameznimi sloji podatkov / zemljevidi prosimo sporočite nauporabna.geografija@guest.arnes.si.

Zahvaljujemo se za posredovanje oziroma dovoljenja za uporabo podatkov: Ministrstvu za javno upravo, Društvu za raziskovanje jam Ljubljana, vsem učiteljem, ki na spletišču Uporabna geografija delijo ideje in gradiva za izvedbo šolskih ekskurzij, Oddelku za geografijo FF UL za uporabo zemljevidov izbranih mobilnih geoinformacijskih aplikacij ter za gostovanje iskalnika na oddelčnem ArcGIS Online računu. In seveda vsem uporabnikom, ki ste nam že, ali še boste sporočali svoje pripombe in ideje za izboljšanje delovanja iskalnika.
Zasnova, izdelava, izpopolnjevanje iskalnika: Oddelek za geografijo, Filozofska fakulteta, Univerza v Ljubljani.
(Skupno 1.125 obiskov, današnjih obiskov 1)